Menu

poniedziałek, 23 lutego 2015

Syrop daktylowy

Bardzo często jako zamiennika cukru używam w moich przepisach syropu daktylowego. Nie każdy wie, że można w łatwy sposób zrobić go samemu w domu. Jego gęstość jest uzależniona od ilości wody jaką dodamy. Ja zazwyczaj robię gęsty ale zawsze w razie potrzeby można go rozcieńczyć, wtedy oczywiście będzie mniej słodki. Wszystko zależy do czego go potrzebujemy.

Składniki:

daktyle suszone bez pestek, np. 1 szklanka
woda

Wodę gotujemy i wrzątkiem zalewamy daktyle, tylko tyle żeby wszystkie były zamoczone (zawsze łatwiej na koniec rozcieńczyć wodą). Zostawiamy do nasiąknięcia na minimum 15 minut. Można oczywiście dłużej, ważne żeby owoce zmiękły. Później wszystko blendujemy na gładką masę. Gotowe :) jeśli zostanie nam syropu można go dodać choćby do jogurtu naturalnego czy serka wiejskiego i już mamy gotową przekąskę :)

Smacznego :)



Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz